Türk Dünyası Kültürü: 2. Uluslararası Öğrenci Konferansı

Yayınlanma Tarihi: 29-12-2021

Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu ve Azerbaycan Diller Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen “Türk dünyası kültürü: 2. Uluslararası öğrenci konferansı” başlıklı konferans, 27 Aralık 2021 Pazartesi günü saat 10:00 ile 13: 00 arasında Zoom platformu üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiştir.

Etkinliğin açılış konuşmalarında, Azerbaycan Diller Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Sevinj ZEYNALOVA konuşmasına, Azerbaycan Diller Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Kamal ABDULLAYEV’in selam ve saygılarını Sayın Prof. Dr. Nükhet HOTAR’a ve tüm konferans katılımcılarına iletmesiyle başladı.  Devamında Sayın ZEYNALOV’a, iki üniversite arasındaki işbirliğinin öneminden yola çıkarak gelecek dönemlerde yapılacak olan etkinliklerin bu işbirliğini daha da sağlamlaştıracağını vurgulamıştır. Konuşmasının sonunda ZEYNELOVA, çok kültürlülüğün Türk dünyasının vazgeçilmez bir değeri olduğunu vurgulamış, Türkiye ve Azerbaycan’ın ise özünde ortak kültür zemini bu tip etkinliklerle sağlıklı bir şekilde inşa edebileceğini belirtmiştir.

DEÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Sayın Prof. Dr. Gülmira KURUOĞLU, 2021 yılında Azerbaycan Diller Üniversitesi ile ortak düzenlenen Öğrenci konferansının ikincisinde  İngilizcenin yanı sıra Fransızca ve Almanca dillerinin eklenmesiyle genişlik kazandığını belirtmiş, bu kazanımların önümüzdeki yıllarda yapılacak olan etkinlikler için sağlam bir zemin hazırladığını vurgulamıştır.

Açılış konuşmalarından sonra konferansta her iki üniversiteden konuşmacı olarak katılan öğrenciler, ülkelerinin kültürlerini ve güncel konuları yansıtan sunumlarını İngilizce, Fransızca ve Almanca yapmışlardır.

Konferansta konuşmacı olarak sunum yapan DEÜ Yabancı Diller Yüksekokulu öğrencileri, “Geleneksel Manisa Mesir Macunu Şenlikleri”, “Efsanevi Türk Sporu: Yağlı Güreşler”, “Toplum ve Çoklu Medya”, “Tim Burton’un hayatı”, “Türkiye’de Gezilecek ve Görülecek Yerler” ve “Vatanım Türkiye” konularında sunumlarını gerçekleştirmişlerdir.

Azerbaycan Diller Üniversitesi öğrencileri ise “Türkiye ve Azerbaycan İlişkilerinde Haydar Aliyev’in Rolü”,  “Azerbaycan Edebiyatının Parlayan Yüzü: Nizami Gencevi”, “Dede Korkut Hikâyelerinin Türk Edebiyatındaki Önemi”, ”Azerbaycan Sineması”, “Milli Gururumuz: Üzeyir Hacıbeyli ” konularında sunumlarını gerçekleştirmişlerdir

Yaklaşık 150 akademisyen ve öğrencinin katıldığı etkinlik hem öğrenciler, hem de öğretim elemanları tarafından büyük ilgi görmüştür. Etkinlik, önümüzdeki dönemlerde farklı projelerle iki kardeş ülkenin öğrencilerini bir araya getirme ve ortak değerlerimiz aracılığı ile gençler arasında kurulan bu bağı güçlendirme temennileriyle son bulmuştur.